Femeia și alcoolul

82

De unde vin eu, ca o femeie să consume alcool este încă un subiect tabu, un subiect și o acțiune ce ridică priviri. Priviri din partea altor femei „cuminți”.

Nu sunt o pătimașă a alcoolului nici pe departe. Mai degrabă consum alcool în cantități mici, moderate, al doilea pahar venind foarte rar.

Și cu toate acestea, am parte de priviri de sub sprânceană de fiecare dată când, îndrăznesc în preajma altor femei să comand alcool.

În vocabularul meu, alcool înseamnă cu precădere whiskey sau vin. Deși sunt ardeleancă, pălinca nu este preferata mea.

Prefer o băutură simplă, și nu sunt un fan al cocktail-urilor dulci, de fiță. Deși consum băuturi ce se găsesc la scară largă, cunosc ceea ce beau, și spre deosebire de mulți domni ce i-am întâlnit pot să fac diferența între un sortiment de scotch și irish. Vă las și vouă informația mai jos. Poate data viitoare veți comanda un sortiment de whiskey anume în loc de „un Jack” – cu referire directă la sortimentul Tennessee, desigur.

c0e113731555a181518b345fba5d18e0

În ceea ce privește vinul, aici alegerea e mai dificilă, sortimentele de vin fiind mult mai complexe. De curând am descoperit un vin minunat, Shiraz (francezii îi spun Syrah), e un vin foarte puternic și închis la culoare. E aproape negru, și emană personalitate. Sortimentul peste care eu am dat este australian, Mount Langi Ghiran, Langi Shiraz Grampians, Victoria 2013

Dar suficient despre ce anume beau eu, sau ale mele puțin cunoștințe în ale sortimentelor de băutură, și mai multe despre motivele pentru care beau. Beau…cum sună, de parcă m-am autodeclarat consumator regulat.

Regulat nu, nici măcar un obicei nu este. Beau rareori, de obicei când sunt la restaurant sau la un eveniment. Acasă beau mai rar, când citesc filozofie deschid o sticlă de vin roșu demisec, neapărat. Când iau cina, și ziua a fost mai grea prefer un pahar de vin plin, dar niciodată al doilea pahar.

Și cu toate acestea, se pare că nu este tocmai normal pentru o femeie să consume alcool. De ce, sau care sunt motivele nu le-am priceput sau descoperit încă.

De curând, într-o conversație despre vin, am îndrăznit să îmi ofer părerea, eu femeie. Răspunsul l-am primit rapid din partea unei alte femei, iar mirarea din vocea-i m-au făcut să continui în a da detalii asupra asocierii cărnii de vânat cu anumite sortimente de vin roșu. Doar așa, să-mi dovedesc priceperea puțină. Cu siguranță nu a fost apreciată de domnița cuminte.

Nu mi se pare deloc rușinos a avea un pahar de whiskey în mână. Imaginea nu este asociată cu anumite moravuri. Ba dimpotrivă. Mai degrabă e un morav să arunci priviri peste sprânceană, zic și eu.

Înțeleg că nu multe femei apreciază alcoolul, la fel cum e cazul și multor bărbați, dar asta nu înseamnă că cele care o fac sunt o anomalie a societății. Femeile ce consumă alcool sunt poate chiar mai femei decât cele ce se feresc de pahare datorită normelor sociale. Căci așa cum se feresc de pahare pentru a evita privirile, se feresc să fie ele înseși de frica unei bârfe.

Vorba lumii devine neimportantă atunci când tu trăiești cu tine și nu cu lumea. E o diferență majoră între a trăi în lume și a trăi cu lumea.

Stigmatizarea femeilor ce consumă alcool apare de cele mai multe ori din partea altor femei. Căci, vrem nu vrem, atâta timp cât nu ajungi sub masă, bărbații rareori sunt curioși dacă tu bei sau nu alcool, excepție face cazul în care unul trebuie să conducă. Aici apar negocierile 😀

Un pahar de vin nu a adus pe nimeni în pragul alcoolemiei, dar dacă tu, femeie cuminte bei bere cu lămâie, sau și mai rău, Cola cu lămâie, nu te aștepta ca orice femeia să preia obiceiul tău de a părea sobră. Că tot veni vorba, de unde acest obicei de a comanda la orice lămâie?

Nu propun ca orice femeia să înceapă a bea alcool, sau ca fiecare dintre noi să bem atunci când nu este cazul, când conducem, sau să depășim limita bunului simț, a educației, dar cu siguranță, o femeie este capabilă să-și dozeze porția de alcool astfel încât să rămână elegantă și deșteptă în orice împrejurări. Accentuez cuvântul femeie în cazul acesta.

Femeie, dacă știi ce bei, și mai ales cum să bei, be my guest, delectează-ți simțurile cu un bourbon dulce, cu note lemnoase și vanilie. Bea-l elegant, cu grație, ține capul sus, și zâmbește tuturor femeilor din jur.

M-am enervat să văd că femeile, deși vor egalitate cu bărbații se feresc sfioase și încearcă din răsputeri să fie cuminți, departe de gura lumii. M-a și deranjat pe alocuri ipocrizia grupului de femei docile, femei de casă, femei prea cuminți, căci prea mult strică. Strică pe interior.

Dana N.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s