Educația Sexuală în Școli

Mi-am construit o rutină sănătoasă neuronilor și nervilor de zi cu zi, și reușesc în multe zile să mă țin departe de presa autohtonă și locală. Cu precădere reușesc, rareori mai dau de un articol ce nu-mi face parte din sfera de interes.

Dar uneori întâlnesc articole de știri, la câteva zile după publicarea lor, și rămân stupefiată. În acele momente îmi dau seama că mi-e imposibil a sta departe de nebunia ce se petrece.

Așa am dat azi dimineață peste o știre ce părea expirată, veche. O știre despre BAC. Titlul specific presei locale mi-a atras atenție, „Vezi ce note a luat la bac eleva-mamă!”. Curiozitatea m-a lovit și am citit.

Note mari fata, aproape 10. Nu am reținut toate datele căci aspectul inteligenței a pălit în fața faptului că deși are un copil a reușit să își dea examenele într-un mod onorabil. Notele sunt relative în acest caz.

Ce e real în schimb, e faptul că deși o fată cu siguranță deșteaptă, cu varii cunoștințe în domeniile studiate la școală, a reușit să uite un lucru fundamental, și a rămas însărcinată.

Nu cred că a fost din proprie dorință sarcina, din ce am citit nu are un partener alături, așadar decizia de a crește un copil i-a aparținut. O decizie curajoasă, demnă de felicitări pentru orice femeie.

În schimb, ce m-a enervat la culme este diferența dintre educația primită la liceu și educația sexuală.

Adică, cum să fii o elevă eminentă și să nu ai minimul de cunoștințe despre sex, despre protecția din timpul actului sexual. Cum să fii un copil deștept și totuși să o dai în bară în asemenea circumstanțe, e o întrebare ce mă macină.

Pentru că educația sexuală din școli nu există, iar copiilor le este inhibată încă de pe băncile școlii orice tentativă de a afla mai multe despre sex. Cu toate acesea, în timpul liceului copii devin adolescenți, instinctele acestora primează, astfel că este anormal să le interzici a face sex fără a le explica de ce.

A face sex este un act absolut normal, un act ce are la bază liberul arbitru. Interzicerea lui prin norme sociale nu va duce la o inhibare, ba dimpotrivă. Astfel că, este necesară o educație sexuală bine fundamentată, este necesr ca orice elev să înțeleagă semnificațiile actului secual și consecințele de rigoare. Este necesar să fie informat.

Un tânăr, deși pare deseori sceptic, este avid după informație, este curios, dorește să cunoască, iar unde nu i se explică, caută informații. Trăim în era informației tehnologice, astfel că nimic nu este ascuns ochiului și minții umane.

Dacă nu-și primește informația la școală, o caută singur.

Aș adăuga aici și importanța părinților. Aceștia trebuie să fie conștineți de rapiditatea cu care copii se schimbă, trebuie să fie realiști și să înțeleagă faptul că ai lor copii au dorințe. Trebuie să fie suficient de dezinhibați încât să le ofere informațiile necesare.

Atâta timp cât școala nu face nimic în acest sens, atâta timp cât elevi sunt opriți de norme sociale și religioase din a afla informații, cazuri ca ale tinerei vor mai exista. Și de cele mai multe ori aceste tinere, din lipsa de acces la informații, la sprijin din partea celor din jur ajung să stea acasă cu un copil în brațe și să-și plângă de milă.

Sexul este ceva normal începând cu o anumită vârstă, iar blamarea actului sexual nu conduce la nimic pozitiv, căci tinerii nu ascultă atunci când le spui nu. Îmi amintesc momentul în care am devenit susținător al comunității LGBT datorită insistențelor profesorului de religie asupra aestei „ciume păcătoase a omenirii”. Dogma „iubește-ți aproapele” s-a spulberat pe moment, iar negativitatea și ura propusă mie m-au transformat într-un susținător avid-căutător de informații.

Procesul este același și în cazul normelor sexuale. Aducerea în discuție ca fiind interzis, plin de păcat și ponegrirea simțurilor face ca orice tânăr să se revolte. El se vede atacat la nivel personal, astfel că ripostează, nu ascultă. Sexul devine pentru el ripostarea asupra societății. Ceea ce e interzis, dar el face. Devine latura lui ascunsă, plăcerea interzisă cu care se revoltă asupra lumii.

Educația sexuală în școli devine necesară unei dezvoltări sănătoase a tinerilor.

Dana N.

Advertisements

4 thoughts on “Educația Sexuală în Școli

 1. Wow! Educatia sexuala inca nu este inclusa in programa scolara? Amintiti-le celor de la ministerul invatamintului sau cine se ocupa cu educatia ca traim in secolul 21 si trebuie sa tineti pasul cu timpurile. Vorbiti asa de nonchalant despre sex in toata “media”. Copiii trebuie sa fie informati mai ales daca nu primesc educatia acasa. Vreti sa se duca in alte parti sa afle ce sint interesati sa afle ca prieteni si vecini.? Si uite asa, vor inceapa sa aiba probleme.

  Like

  • Din pacate Educatia Sexuala in scoli vine ca o alternativa optionala la Religie. Astfel ca intr-o societate condusa de Biserica inlocuirea Religiei cu Educatia Sexuala nu este acceptata la nivel de norme sociale. Probabil daca ar fi o materie in plus, obligatorie atunci rata de succes ar fi mai ridicata.
   Din pacate ascultam inca si invatam ca nu trebuie sa cunoastem nimic.

   Like

 2. Daca nu este acceptata in scoli poate ca exista profesori care sint cunoscatori si sint de accord sa alocheze timp in mod voluntar pentru clase in afara programului scolar. Facultatile pot oferii clase care in afara programului scolar. Copii si unii adulti pot beneficia de informatia oferita in aceste clase. De exemplu, educatia sexuala in Statele Unite incepe la nivel elementar, bineinteles cu informatii generale care se amplifica treptat pina la nivel universitar. Imi aduc aminte cind eram in clasa a saptea, profesoara de Anatomie s-a simtut jenata sa predea aparutul reproducator si l-a evitat. Noi copiii eram curosi citeam “pe furate” ce era scris in capitolul acela.

  Liked by 1 person

  • Intradevar, in Romania si profesorii se feresc de acest subiect, astfel ca si copii ajung sa fie privati de informarie atat acasa, din partea parintilor la fel de rezervati, cat si la scoala.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s