Părinții și matematica petițiilor

Se cutremură internetul  de părinți furioși pe incompetența Ministerului de a formula întrebări la examen. Petițiile curg, plângeri la orice comentariu, întregi discursuri despre sistemul de învățământ, despre reformă. Și nimic despre motivul pentru care unii dintre elevi au reușit totuși să deslușească misterul diagramei!

Mereu le-am avut cu matematica, poate cu algebra și trigonometria mai mult decât cu geometria. Am fost atrasă de logica din matematică, de a rezolva misterul, ecuația, de a mă juca cu cifre și numere. La asta mă pricepeam mereu suficient cât să mă descurc. Nu am fost mereu un elev de 10 la matematică, dar am reușit să-mi însușesc cunoștințe pe termen lung și să păsrez acea bază de care am nevoie mereu.

Încerc acum să mă pun în pantofii unui elev de clasa a 8-a în timpul examenului, și oricum aș da-o și întoarce-o, răspunsul rămâne 3. Pentru că e cel evident, logic, pentru că notele sunt de la 1-10 nu de la 1-8, pentru că ai o legendă a diagramei, și din nou, pentru că la prima aruncătură de privire, e logic!

Mama ei de matematică, când tu ești obișnuit să știi lecția ca „pe apă”, fie ea matematică sau istorie. Eu încă am teroare de acele zile în care trebuia să recit lecția la istorie Da, recit! Pe de rost, pe toată, așa cum îți dictase proful! Și apoi ți se controla caietul, să fi scris frumos, ordonat, să ai toate lecțiile. Să fie totul ca la carte, mai puțin dezvoltarea gândirii laterale, a creativității, a logicii!

Așa e și la matematică. Copii învață pe de rost formule, metode de rezolvare, iar când întâlnesc ceva diferit se panichează.

Îmi amintesc că eram copil de vreo 6 ani când am întrebat la ce mă ajută matematica, că doar nu mă fac profesor. Pentru că te face mai deștept! Și atât mi-a trebuit.

Lăsând la o parte sistemul educațional, care are aceleași probleme de la an la an, părinții, majoritatea nu ajută nici ei. Au impresia că dacă are profesor la clasă, atunci să se descurce. Dar nu face nimic spre a-și învăța copilul cum să învețe. Și nu mă refer aici la a-l ajuta la teme în mod specific, ci a-i oferi sprijin, de a-i explica de ce e bine să învețe, și mai ales de a-i permite să greșească. De a-l lăsa să greșească și să-și asume greșeli.

Cunosc mulți părinți care sunt dispuși să se certe cu profesor, director și chiar cu copilul dacă acesta vine acasă cu o notă de 4. Doar or găsi vinovatul. Oricine, numai ei, în calitate de părinte nu!

Și eu am luat note de 4 la școală, una chiar la franceză. Eram a VII-a, și nu am știut nimic, nu învățasem forma compusă a verbului savoir (a ști). Era prima mea notă de 4, așa că am trecut-o în carnet și am venit acasă să o arăt părinților. Nu m-a întrebat nimeni de ce am luat 4. Era destul de evident la urma urmei. La final de semestru media a ieșit decentă, eu am fost mândră de mine, și asta a fost tot ce a contat!

Dragi părinți, sistemul e de vină, dar și voi! Căci vreți copii geniali cu forța! Îi vreți buni la toate, și uitați de ce vor ei! Nu toți copii sunt de 10 pe linie, cunoașteți-vă copilul, observați ce îi face plăcere să învețe, și indrumați-l spre acele discipline. Căci acolo va face performanță!

Lăsați deoparte stereotipurile de medic, avocat și economist. Lăsați-vă copilul să fie un specialist din plăcere, nu din obligație!

Dar cum părintele român odată cu democrația și internetul a descoperit că se poate face o petiție pentru orice, a trecut la treabă! A adunat forțe, alți părinți frustrați, semnături peste semnături, doar, doar și copilului său, genial de altfel, să i se accepte răspunsul greșit. Căci formularea e de vină, Ministerul, o forță externă, necontrolabilă.

Să faci performanță nu e pentru oricine, e un adevăr greu de acceptat, dar trebuie să recunoaștem că e nevoie de forță de muncă în orice domeniu! Că nu vrei ca al tău copil să fie mecanic ci doctor, te înțeleg, dar dacă el chiar are o plăcere din a fi mecanic, dacă asta îl face fericit? Adaugă inițiativă la această plăcere, și vei avea un copil cu al său atelier auto, un om ce se va trezi fericit să muncească pentru el, din plăcere.

Decât să te legi de problemele țării, să semnezi petiții online, stai cu copilul tău, vezi ce-i face plăcere, ascultă-l și insuflă-i dorința de cunoaștere. Așa te asiguri că la următorul examen nu vei mai da vina pe sistem, ci vei înțelege că a greși e omenește, îți vei înțelege copilul!

Dana N.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s